Lapin matkailu vetää

Rovaniemen lentokenttä oli jälleen tammikuussa toiseksi vilkkain lentokenttä Suomessa 96 000 matkustajalla. Myös Kittilän kenttä on tammikuun tilastossa 66 000 matkustajalla pitkäaikaisen toiseksi vilkkaimman kentän, Oulun (48 000) edellä. Kittilässä matkustajista yli puolet oli kansainvälisiä. Ivalonkin kenttä 34 000 matkustajalla oli kovassa 35% kasvussa edelliseen vuoteen.

Näillä kolmella Lapin suurimmalla lentokentällä oli siis pelkästään tammikuussa lähes 200 000 matkustajaa! Jos ajatellaan jokaisen matkustajan käyttävän reissussaan satoja euroja ohjelmapalveluihin, majoitukseen ja ruokailuun, puhutaan jo yhden kuukauden osalta kymmenistä tai sadoista miljoonista euroista – vientitulona tähän maakuntaan. Keskeistä matkailijamäärien kasvulle on ollut suorien lentoyhteyksien määrän kasvu.

Rovaniemeläisenä matkailun veto on näkynyt jo yli kahden kuukauden ajan vahvasti kaupunkikuvassa. Keskieurooppalaiset, singaporelaiset ynnä muut matkailijat ovat värittäneet kaupunkikuvaa niin ravintoloissa, kadulla kuin kauppakeskuksissakin, saaden jälleen kotikaupunkimme tuntumaan kokoaan suuremmalta kansainväliseltä ja eläväiseltä paikalta.

Osallistuin eilen Lapin kauppakamarin silmiä avaavaan tilaisuuteen matkailusta. Tilaisuudesta Lapin matkailun toimijat kertoivat tilanteestaan ja näkymistä. Menestyksen keskellä huolta herättää työvoiman saatavuus Suomesta ja ulkomailta, kaavoitusasiat ja infrayhteydet Lapin sisällä. Lapin menestyksen kannalta aivan keskeistä on kaivosteollisuuden ja matkailun yhteensovittaminen. Saamme sen kyllä suuressa maakunnassamme onnistumaan. Hienoa oli myös kuulla matkailutoimijoiden sertifioidusta ympäristövastuullisuudesta.

Matkailu tulee valtakunnallisesti huomioida vientinä koko maahan hyvinvointia tuoden. Alan edunvalvonnasta huolehtiminen on tärkeää siksikin, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla matkailumäärät eivät ole nousseet koronasta. Tyhjentyneiden hotellien Helsingistä käsin voi olla vaikea hahmottaa Suomen pohjoisimman osan buumia siitä erikseen kuulematta.

Investoinnit raide- ja tieyhteyksiin, asuntorakentaminen matkailukeskusten työntekijöille ja työntekijöiden saatavuuden yksinkertaistaminen varmistavat jatkossakin Lapin matkailun menestyksen. Nämä toimet ovat kaiken lisäksi meidän suomalaisten päättäjien käsissä.

Hyvää viikonloppua niin matkailijoille kuin lappilaisillekin!

Similar Posts